Jak działa wędzarnia elektryczna i jak dopasować do niej moc grzałki?

Grzałka do wędzarni to podstawowy element wyposażenia komory wędzenia. Bez tej kluczowej części wartości temperatury wewnątrz urządzenia będą się wahać w zależności od temperatury otoczenia. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu doskonałych efektów konserwacji żywności, wybierz grzałkę, która będzie w pełni odporna na korozję oraz czynniki zewnętrzne. Zanim jednak zdecydujesz się na konkretny model, sprawdź, jak przebiega cały proces wędzenia.

Wędzarnia elektryczna – jak działa?

Wędzarnia elektryczna składa się zazwyczaj z dwóch modułów – generatora dymu oraz szafki wędzarniczej. Generator, wyposażony w grzałkę o niskiej mocy, pracuje niezależnie i odpowiada za spalanie zrębków wędzarnianych. Zasobnik generatora wypełniony jest natomiast wiórkami wędzarniczymi pobieranymi przez spiralę. Po przesunięciu do elementu grzejnego dochodzi do ich spalenia (ale nie za pomocą płomienia) i wtedy też wytwarza się dym. W dalszym etapie zużyte produkty drzewne trafiają do miski z wodą, a kolejna partia zostaje przesunięta na spiralę. Proces trwa aż do momentu wyłączenia generatora, czyli po ok. 6-8 godzinach.

Wędzenie bez tajemnic – o czym musisz wiedzieć?

Efekt wędzenia jest w dużej mierze zależny od generatora dymu. To właśnie dzięki jego stabilnej i jednostajnej pracy można otrzymać wędzonki o określonych walorach smakowych i zapachowych. Po włączeniu generatora podajnik systematycznie przekazuje zrębki na element grzejny, którego zadaniem jest doprowadzenie do ich lekkiego żarzenia. Uzyskanie oczekiwanych efektów wymaga zatem zastosowania wysokiej jakości grzałki, która utrzyma zadane parametry, zapewniając optymalną moc grzania.

Domowa wędzarnia elektryczna – uniwersalność i prostota obsługi

Wędzarnia automatyczna (elektryczna z termostatem), znajdującym się na panelu elektrycznym, umożliwia utrzymanie pożądanych wartości temperatury przez wiele godzin pracy. Kominek z szybrem, umieszczony w górnej części wędzarni, reguluje natomiast gęstość dymu, dzięki czemu wędzonki mogą być przyrządzane wedle ściśle określonej receptury. Kompaktowe elektryczne wędzarnie coraz częściej wypierają tradycyjne urządzenia z masywnym paleniskiem i tunelem w komorze wędzarniczej, które charakteryzują się rozbudowaną i bardziej wymagającą konstrukcją, a przy tym są trudniejsze w obsłudze.

Jak dobrać moc grzałki do wędzarni elektrycznej?

Głównym parametrem, na który należy zwrócić uwagę przy wyborze grzałki do wędzarni elektrycznej, jest jej moc. To właśnie ona ma bezpośredni wpływ na zdolność do wytwarzania ciepła. W zależności od wielkości urządzenia wartość tego parametru może wahać się między 2kW a 3kW. Jeżeli przewidujesz intensywne użytkowanie wędzarni, zdecyduj się na element grzejny o większej mocy lub zaopatrz się w co najmniej dwie grzałki – dzięki temu szybciej osiągniesz wymaganą temperaturę.

Najczęściej wybierane elementy grzejne mają moc na poziomie 1000-2000 W – im lepsza izolacja, tym wędzarnia elektryczna ma mniejsze zapotrzebowanie na moc grzewczą. Jeżeli producent nie podał konkretnych parametrów dotyczących grzałki, skorzystaj z pomocy ekspertów z Sinkoplex.

Jaką grzałkę do wędzarni elektrycznej wybrać?

Jeżeli nie chcesz popełnić błędu przy wyborze elementu grzejnego, nie ograniczaj się wyłącznie do weryfikacji mocy znamionowej. Równie istotnymi kwestiami są rozmiar oraz sposób rozmieszczenia otworów montażowych. Grzałka do wędzarni elektrycznej powinna być łatwa w instalacji i demontażu, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie elementu na indywidualne zamówienie.

Jeżeli planujesz postawienie wędzarni na zewnątrz, w miejscu narażonym na silne wiatry, w którym panuje niska temperatura przez większą część roku, możesz potrzebować grzałki o większej mocy. Co więcej, niektóre procesy wędzenia mogą wymagać precyzyjnego sterowania temperaturą lub bardzo równomiernego rozprowadzenia ciepła, co może wpłynąć na wybór mocy grzałki oraz jej instalacji w wędzarni. Do utrzymania odpowiedniego poziomu ciepła w małej wędzarni domowej w zupełności wystarcza grzałka elektryczna o mocy 1500 W.

Potrzebujesz grzałki do wędzarni z termostatem i szukasz modelu, którego parametry odpowiadają specyfikacji technicznej dostarczonej przez producenta? Korzystając z oferty Sinkoplex, masz pewność, że zamówione grzałki patronowe, grzałki zwojowe czy grzałki pierścieniowe, będą dopasowane do urządzenia i zagwarantują optymalną moc grzania.

Czytaj także:

Dobór grzałki do paneli fotowoltaicznych. Na co zwrócić uwagę?

Dobór i montaż grzałki do grzejnika krok po kroku

Jak zamontować grzałki do pieca CO? Instrukcja krok po kroku

Termoforowanie – co to jest i jak przebiega?

Nagrzewnica – co to jest i jak działa?

Kabel grzewczy samoregulujący – zasada działania

Formowanie wtryskowe

Kąpiel galwaniczna. Jak zoptymalizować proces?

Grzałki w kosmosie – niestandardowe obszary zastosowania grzałek