Grzałki do pieca do pizzy

Właściciele punktów gastronomicznych wiedzą, że częste wypiekanie pizzy i ciągła eksploatacja pieca mogą prowadzić do uszkodzenia newralgicznych elementów urządzenia. Jednym z nich jest grzałka elektryczna przeznaczona do ogrzewania powietrza. Sprawdź, który model grzałki najlepiej sprawdzi się do standardowego pieca na pizzę i jakie parametry wziąć pod uwagę przy wyborze elementu.

Profesjonalne grzałki do pieca do pizzy

Niezawodnie funkcjonujące sprzęty gastronomiczne to podstawa dochodowego biznesu, dlatego nie warto oszczędzać na częściach, które odpowiadają za efektywne działanie pieca. Największą popularnością wśród restauratorów cieszą się elektryczne grzałki rurkowe występujące w czterech podstawowych wariantach: do pracy w powietrzu, cieczy, kanałach form oraz odmrażania.
Grzałka do pieca do pizzy, przeznaczona do pracy w powietrzu, może być z powodzeniem instalowana w komorach grzewczych, urządzeniach chłodniczych czy maszynach piekarniczych. Do jej produkcji wykorzystywana jest technologia walcowania, która wpływa na zwiększone zagęszczenie tlenku magnezu. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań grzałka elektryczna osiąga wysoką moc, ma doskonałe parametry techniczne i wydłużoną żywotność.

Piec do pizzy na wysokim poziomie dzięki naszym grzałkom

Aby uzyskać optymalne parametry techniczne oraz maksymalną trwałość, grzałki do pieca pizzy są produkowane z wysokogatunkowych surowców m.in. tlenku magnezu o najwyższej czystości, stali nierdzewnej czy drutów oporowych ze stopu niklu i chromu. Moc wynosi 10 watów na każdy centymetr kwadratowy powierzchni. Jeżeli zaś chodzi o zakres napięcia, za standard przyjmuje się 230 V, niemniej klient może zdecydować się na wartość w zakresie od 12 do 500 V.
Bardzo istotnymi parametrami, wpływającymi na walory użytkowe grzałki, są materiał rury osłonowej oraz temperatura pracy. Grzałka pieca do pizzy może być wykonana z różnych gatunków stali nierdzewnej, co ma bezpośrednie przełożenie na warunki pracy i wytrzymałość temperaturową.

Innowacyjne grzałki do pieca do pizzy

Jak już wspomnieliśmy, grzałka do pieca pizzy to element grzejny pracujący w powietrzu. Urządzenia są wykonywane ze stali nierdzewnej w gatunku co najmniej AISI304. Jest to stal niskowęglowa o zawartości chromu powyżej 10%. Dzięki zastosowanie tego metalu części są odpowiednio zabezpieczone przed korozją i zyskują właściwości nierdzewne. W przypadku powstania niewielkich uszkodzeń materiał regeneruje się samoistnie, co pozwala wydłużyć trwałość elementów narażonych na działanie szkodliwych czynników.

Grzałki do pieca do pizzy mogą posiadać zróżnicowane kształty gięcia zgodne z potrzebami klienta. Stalowy radiator zwiększa powierzchnię oraz efektywność oddawania ciepła. Sama grzałka może być instalowana na różne sposoby z wykorzystaniem dławnic, uchwytów, płyt mocujących itp. W asortymencie producenta Sinkoplex znajdują się trzy warianty grzałek do pieca o średnicach Fi 8,5 (radiator Fi 25), Fi 10 (radiator Fi 29) oraz Fi 13 (radiator Fi 34).