Piekarniki elektryczne posiadają trzy rodzaje grzałek — górną, dolną oraz termoobieg. Prawidłowe działanie tych elementów jest niezbędne do uzyskania właściwej temperatury pieczenia. Wskutek intensywnej eksploatacji mogą niestety ulec uszkodzeniu lub zużyciu. Na przypalonych częściach pojawiają się wówczas dziury, pęcherzyki oraz czarny osad, przez co powietrze nie może być równomiernie rozprowadzone wewnątrz komory. Aby odzyskać pewną sprawność piekarnika, wystarczy jedynie wymienić element grzejny
Rozwiązania dla branży piekarniczej: nasze grzałki
W asortymencie Sinkoplex znajdziesz uniwersalne grzałki do piekarnika stosowane jako zamienniki w sprzętach renomowanych marek, takich jak Amica czy Mastercook. Rurkowe elementy grzejne to wydajne i trwałe elementy wykonane z wysokogatunkowych surowców. Dzięki zastosowaniu technologii walcowania producent uzyskał duże zagęszczenie tlenku magnezu, osiągając tym samym doskonałe parametry mocy w stosunku do powierzchni. Grzałki do piekarników elektrycznych zostały wyprodukowane z tlenku magnezu o najwyższej czystości, niklowo-chromowych drutów oporowych oraz prętów ze stali nierdzewnej w gatunku co najmniej AISI 304.
Kształt gięcia grzałki do piekarników jest ustalany na podstawie wytycznych dostarczonych przez klienta. Elementy grzejne wykonywane są na zamówienie, dzięki czemu ich parametry pozostają w zgodzie ze specyfikacją producentów piekarników elektrycznych.
Dostawca profesjonalnych grzałek do piekarników
Sinkoplex oferuje grzałki od piekarnika Bosch, Beko, Amica i wiele innych. Wszystkie części zamienne spełniają kryteria stawiane przez producentów i mogą być wymienione bez ryzyka utraty efektywności pracy sprzętu. Po czym poznać, że grzałki do piekarnika Amica, Gorenje czy Indesit, wymagają wymiany? Pierwszą oznaką zużycia elementu grzejnego jest nierównomierne rozłożenie ciepła – piekarnik może nie nagrzewać się do zadanej temperatury lub w ogóle nie reagować. O uszkodzeniu grzałki do piekarnika Mastercook, lub innych urządzeń nowszej generacji, świadczą także nieprawidłowe sygnały wysyłane przez lampkę kontrolną. Jeżeli zmienia kolor na pomarańczowy lub czerwony, mimo że nie jest nagrzana, przypuszczalnie doszło do uszkodzenia elementu grzejnego. Zamiast wymieniać całe urządzenie, wystarczy wówczas zakupić grzałkę do piekarnika.
Tworzymy grzałki do piekarników na miarę Twoich potrzeb
Grzałki elektryczne do piekarnika są dostępne w różnych wariantach mocy, z czego najbardziej uniwersalne wydają się modele od 1,5 do 2 kW. Im wyższa moc elementów grzejnych, tym krótszy czas nagrzewania urządzenia, ale jednocześnie wyższy poziom poboru energii elektrycznej. Co za tym idzie, grzałka do piekarnika 2000 W będzie odpowiednim wyborem do lokali gastronomicznych oraz gospodarstw domowych, w których urządzenia kuchenne są eksploatowane z dużą intensywnością.
Jeżeli chodzi o napięcie, w większości przypadków osiąga wartość 230 V. Na rynku można spotkać także modele o niższym napięciu znamionowym 220 V, ale należą one do rzadkości.